attachment file

Aleksandra Gronska un Ksenijas Babuškinas fotogrāmatas SCHEMA prezentācija

9. maijs

18:00

Orbita Space

„Orbīta” laidusi klajā Aleksandra Gronska un Ksenijas Babuškinas fotogrāfiju grāmatu „Schema”.

Grāmatas „Schema” autori savu grāmatu pasniedz kā azartisku spēli ar laika un telpas uztveri. Šai spēlei raksturīgs īpaši fotogrāfisks raksturs, un tā balstās fotogrāfijas vēsturē un mūsdienu digitālo uzņēmumu īpašībās. Grāmatu veido diptihi un triptihi, kas uzņemti dažādās pasaules valstīs (Krievijā, Japānā, Azerbaidžānā un citās) laikā no 2005. līdz 2015. gadam.

Fotogrāfs Aleksandrs Gronskis dzimis Tallinā, dzīvo Saulkrastos. 2009. gadā kļuvis par laikmetīgās fotogrāfijas konkursa Aperture Portfolio Prize laureātu, 2010. gadā saņēmis Paul Huf Award, bet 2012. – World Press Photo fotožurnālistikas konkursa balvu. Starptautiskajā fotomākslas izstādē „Paris Photo” Parīzes galerija „Galerie Polka” iepazīstina ar Gronski kā ar „igauņu fotogrāfu”, krievu žurnāls „Afiša” sauc viņu par „ievērojamāko mūsdienu krievu fotogrāfu”, bet viņš arī pārstāv Latviju, fotografējot Japānu. Aleksandrs viegli pārkāpj robežas – gan žanru, gan ģeogrāfiskās robežas. Un grāmata „Schema” ir pirmais viņa darbu apkopojums, kas nerēķinās ne ar kādām robežām.

Ksenija Babuškina kopā ar Aleksandru pie projekta „Schema” ķērās 2013. gadā viņas dzimtajā Sanktpēterburgā. Ksenija, būdama sociālo zinātņu maģistre, fotogrāfiju mācījusies Gaļperina vārdā nosauktajā skolā un „Fotodepartamentā”; 2012. un 2014. gadā piedalījusies arī starptautiskajā ISSP foto skolā Kuldīgā. Ksenijas interešu lauks ir fotogrāfija, socioloģija un vizuālā antropoloģija.
„Schema” ir abu autoru pirmais kopdarbs.

Ieeja bez maksas.

Grāmatas redaktori: Vladimirs Svetlovs, Anna Volkova.
Dizaina autors – Vladimirs Leibgams.
Grāmatas izdošanu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds,
Arctic Paper, Antalis.